Populära Japanska klädmärken

kog14Nog för att japanerna är bra på att klä sig annorlunda och utstickande, men de kan dessutom klä upp sig på ett modernt och trendriktigt sätt. Den modeintresserade som besöker Japan kommer fascineras över landets enorma shoppingutbud bestående av stilfulla kläder, skor och accessoarer. Det japanska modet har även tagit sig in på den internationella scenen där landet är representerat av allt från självständiga designers till mer kommersiella varumärken.

Den japanska textilindustrin

Japan har en högst blommande textilindustri och etiketter som indikerar att plagget är 100% tillverkat i Japan är en vanligt förekommande detalj. Faktum är att det inte alls är svårt att fylla garderoben enbart med lokalt tillverkat mode, såväl skor som kläder.

Den japanska textilindustrin bygger mycket på landets traditioner och principer, men är även starkt präglat av modern design och stil, något som förmodligen till stor del bidragit till att även japanskt kända varumärken väljer att tillverka lokalt. Japaner är stora fans av allt som doftar nytt samtidigt som de är måna om sina gamla traditioner. Det är inte ovanligt att se trendiga Tokyobor klädda i det senaste modet tillsammans med exempelvis en traditionell japansk kimono.

Kända japanska varumärken

Comme des garçons är ett av Japans stora designermärke som gjort sig ett namn på den internationella catwalken. Designern bakom märket är Rei Kawakubu, som dessutom samarbetat med svenska H&M och tagit fram en unik kollektion. Idag har märket ett flertal olika linjer där de mest populära är de kommersiella och lättillgängliga som exempelvis Play och Shirt.

kog13När det kommer till mer mainstream-mässiga märken är den japanska kedjan Uniqlo, ett företag som haft stor framgång såväl i hemlandet som i andra delar av världen. Den första Uniqlo-butiken öppnade 1984 och finns det över 1000 butiker runt om i världen. Kollektionerna karaktäriseras av enkla och kombinerbara baskläder tillverkade av hög kvalitet men ändå till rimliga priser.

Precis som vi tidigare var inne på är japaner måna om gamla traditioner och seder, något det populära märket Visvims anammat genom att designa ett konstinspirerat mode. I Japan är märket så pass stort och populärt att kollektioner som blivit omoderna säljs begagnat till skyhöga priser. Många gånger kan till och med andrahandsvärdet på Visvims kläder vara högre än plaggens ursprungliga pris. Hiroki nakamura är hjärnan och kreatören bakom Visvims varumärke och design. Han går sin egen väg genom att exempelvis bojkotta användandet av logotyper och jobba med en långsamt utdragen produktion. Han är dessutom ytterst selektiv när det kommer till vilka butiker som får sälja hans plagg.

De japanska gyarukulturerna må vara aningen för utstickande och extrema för att kalla sig tidsriktigt mode, men de olika stilarna är ändå vanligt förekommande som inspiration för flertalet japanska märken. Liz Lisa är ett bra exempel på märke som erbjuder gyaruinspirerade plagg till den som vill klä sig lite annorlunda utan att vara för mycket. Här blandar man den gamla propra japanska stilen med nya influenser, vilket resulterar i en söt och stilfull design.