Historien bakom Kogal

kog7Kogalkulturen hade sin största boom under 90-talet då den unika livsstilen hörde till det mest trendiga inom det urbana Japan. Så kallade ”Kogals” blev namnet för de tjejer (och killar) som anammade subkulturen både i kläder och livsstil. Den ursprungliga kogalkaraktären var egentligen ungdomar som av någon anledning hoppat av studierna på privatskolor och valde att skapa en ny provocerande outfit genom att göra den traditionella skoluniformen till små minikjolar. Ungdomarna, som ofta hade turen att spendera på pappas kort, höll sig ofta kring Tokyos kända shoppingstråk där man piffade till looken och hängde med kogalskompisarna.

Även om kogalkulturen var bland de första i sin genre att väcka uppseende i Japan hade modescenen redan under 70-talet gått igenom en förändring genom de så kallade gyaru-magasinen riktade till ungdomar. Ett av de största magasinen ”Popteen” började ges ut på 80-talet och gjorde sedan stor revolt bland 90-talets japanska medieutbud med en helt ny typ av sexig image, vilken skilde sig avsevärt från konkurrenternas ”flickiga” och söta koncept. Kogalstilen presenterades i olika typer av sammanhang, allt från reklam till redaktionella artiklar och intervjuer med kändisar.

Kogalstilen

Än idag ser själva stilen likadan ut, en sexig skolformsuniform som på ett spännande sätt utsmyckas med massor av attiraljer och accessoarer från kända designers. En äkta kogaltjej bleker även håret i blondinspirerade toner och många gånger används även blåa kontaktlinser samt en skarp make-up som brukar bestå av en starkt vit färgbas. Ny teknologi har spelat en viktig roll för kogals ända sedan 90-talet, man ser sällan en kogal utan sin smartphone i handen och kogals är extremt aktiva i cyberrymden. Kogalmodets ganska så provocerande kläder, smink och utsmyckning var något nytt för den japanska massan, vilket ledde till många missförstånd. I samband med kogalanhängarnas större inflytande inom både kultur och mode, kom även lösa rykten att börja cirkulera som bland annat påstod att kogaltjejer var prostituerade och dejtade äldre män för att finansiera sitt leverne.

Kogalkulturen

kog8Kogalkulturen är mer än bara kläder och smink, det handlar om en särskild typ av livsstil man delar tillsammans med likasinnade. Det sociala livet var redan från kogalkulturens tidiga epok en viktig ingrediens i en äkta kogaltjejs liv; tjejgänget är det centrala i vardagen och det vimlas flitigt på fester. Faktum är att kogals till och med har ett eget slangspråk fullt av egna ord och uttryck som de använder sig av inom gruppen. Ett sätt att skilja sig från mängden och göra tillhörighetskänslan ännu viktigare och mer betydelsefull.

I takt med att så väl mode som kultur i Japan vuxit sig större under de senaste decennierna har samtidigt intresset för subkulturer som kogal minskat. Japanska ungdomar är idag vana på ett helt annat sätt med unika stilar och annorlunda livsstilar, vilket helt enkelt gjort att andra trender tagit över. Det ska däremot inte påstås annat än att kogalkulturen spelat en viktig roll när det kommer till japansk modehistoria och ungdomars frigörelse.