Gyaru

Bakgrund

kog5Det japanska namnet Gyaru är ett känt uttryck i Japan som används som samlingsbegrepp för unga tjejer som på något sätt anammat någon av alla japanska subkulturer inom street kulturen. Tjejerna (och en del killar) spelar mycket på attityden och är inte rädda för att stå upp för sin stil, det kan på många sätt liknas vid det kända begreppet ”girl power”. Oavsett vilken subkultur det rör sig om är områden så som musik, tv, film och ny teknologi av stor vikt för gyarutjejerna. Genom dessa medier förmedlar gyarus sin livsstil, men de används även som kanaler för att utbyta tankar med andra likasinnade.

Fenomenet gyaru har till viss del sitt ursprung i engelskans slangord för ”tjej” , ”gal”, vilket inom den japanska kulturen används för att beskriva att det handlar om ung flicka. Idag används ordet gyaru i Japan på ett mer utbrett sätt än i begynnelsen, nu är det bland annat en typ av prefix som används i olika sammanhang så som mode och populärkultur. Det finns även killar som anammar dessa visuella trender och de går då under namnet ”gyauru-o”. Dessa killar har precis som tjejerna färgat hår, och har kläder som väcker stor uppmärksamhet samt utstuderade accessoarer. Make-up används i extrem bemärkelse hos gyarutjejerna, men även killarna sminkar sig för att sticka ut från mängden.

Kläder och make-up

kog6Den klassiska gyarutjejen har självklart färgat hår, beroende på typ av stil kan det vara platinablonderat eller California inspirerat i blonda bruna nyanser. Hårtrenden har dock kommit att bli en allmänt vedertagen trend bland japanska ungdomar och modeintresserade, det är idag mer än sällan man ser en japansk tjej med ofärgat hår. Makeupen är extrem med framför allt skarpa vita färger som bas och nästan alltid används dockliknande lösögonfransar för att lyfta fram ögonen så mycket som möjligt och göra dem extra stora.

Många gyarus använder sig av kontaktlinser i banbrytande färger för att ge looken en extra touch, många gånger är de blåa och dessutom något större än ögats regnbågshinna. Naglarna är också viktiga för en gyarus kompletta look, de är ofta konstnärligt gjorda med mönster och färger i alla möjliga varianter. Rent generellt är kläderna en gyaru bär väldigt ”tjejiga”, de har nästan alltid någon spetsdetalj och många gånger går de mot en barnslig stil. Beroende på vilken exakt stil det handlar om är kläderna mer eller mindre sexiga, Kogals bär exempelvis en klassisk skoluniform som ändrats med att göra kjolen ultrakort och utmanande.

Språk och skrift

Gyarus är mycket mer än bara kläder och make-up, det handlar om speciella livsstilar som präglas av ett unikt leverne där aktiviteter, intressen och även beteendet spelar stor roll. Inom de olika subkulturerna används dessutom särskilda språk, både i tal och i skrift. Det är allt från egna påhittade slangord som används gyarus emellan till nya verbala uttryck för att beskriva saker och ting. Deras egna språk är så klart ett sätt att öka känslan av tillhörighet men även ett sätt att förbrylla andra generationer, då gyarutjejernas språk på många plan kan beskrivas som en totalt oförståelig dialekt.

Några exempel på gyarustiler

  • Himegyaru

Ordet betyder prinsessa och innefattar helt enkelt dockliknande utsmyckning på så väl hår, make-up samt kläder. Tjejerna är söta och beter sig artigt och väluppfostrat.

  • Yamamba

Tjejerna som anammar den här stilen använder sig av en mörk make-up bas medan resten av ansiktet målas med vita färger. Håret bleks men kan även färgas i uppseendeväckande färger och kläderna är extremt färgglada tillsammans med mängder av accessoarer.

  • B-gyaru

Det här är ett uttryck på den grupp av gyarus som försöker likna RnB artiter genom att klä sig i klassisk hip-hop kläder samt sminkar sig med en mörk bas. När det kommer till håret används extensions för att få till afrikanska ”micro-braids”.