Lolita Fashion

Som en nischad subkultur inom Japans urbana scen hittar vi Lolitatjejerna med rötter i den så utpräglade dock-trenden på 80-talet. Lolitatrenden, som bubblade igång som mest i Tokyokvarteret Harajuku, kom att hålla i sig och har med tiden blivit en av de största subkulturerna inom japanskt gatumode. Nu har stilen dessutom tagit sig ut på den globala arenan där fler och fler unga tjejer anammar den japanska Lolitatjejens sätt att leva och klä sig.

kog12

Stilen som sådan utmärks av en ganska klassisk stilfullhet och överdådig elegans som uttrycks på ett flickigt sätt. Stora influenser för Lolitamodet är barock, rokoko och den viktorianska epoken. Den japanska Lolitakulturen anspelar inte alls på sex som termen gjort sig känd som i Väst – tvärtom anspelar begreppet på en söt och rar ungdomlighet samt oskuldhet. Lolita på japanskt vis är docksött och det syns bland annat i stilens frekventa användande av rosetter och små gulliga klackar. Kläderna har dessutom en tendens att gå mot rosa färger och Lolitatjejernas hår färgas eller så används peruker.

Stilar inom Lolitakulturen

kog11Precis som många andra gyarukulturer går det att hitta flera olika stilar inom Lolita fashion, vilka samtliga har sina karaktäristiska egenskaper och koncept. Den klassiska Lolitastilen (classic Lolita) är att beteckna som den mest sofistikerade av de olika stilarna. Looken hålls tämligen dämpad med basfärger så som blå, röd och grön, oftast kombinerat på ett ganska formellt sätt. Accessoarerna är eleganta i form av pärlor och kaméer, men även naturvackra smycken som exempelvis fågelburar används ofta för att framhäva looken på bästa sätt.

Gothic Lolita är inspirerad av den gotiska viktorianska stilen som ofta känns igen av dess mörka färger, kors, fladdermöss och andra typiskt gotiska detaljer och ikoner. Klänningar designas med speciella gotiska mönster och kjolar är ofta knälånga med underkjol för att skapa en voluminös look. Överdelarna består ofta av någon typ av spets- eller sammetsmaterial, vilket är ganska klassiskt för den viktorianska stilen och på huvudet bärs en bonnetliknande hatt. Broscher är även typiska accessoarer som de här tjejerna använder för att skapa en äkta Gothic Lolita stil, vilken är betydligt snällare och oskuldsfullare än den klassiskt västerländska gothicstilen.

Sweet Lolita (ama lolita på japanska) är en annan stil som kännetecknas av ett barnsligt och väldigt färgglatt mode, nästan alltid i form av sagoliknande outfits med tryck eller mönster som karuseller, bakverk och blommor. Alice i Underlandet med sin fantasivärld är bland annat en karaktär som stått som inspirationskälla för Sweet Lolita, men andra kända animerade personligheter som exempelvis Hello Kitty används flitigt för att dekorera och piffa till looken. Pastellfärger förekommer på många sätt men även dämpade färger som svart, rött och blått. Som accessoarer hör små söta handväskor och eleganta paraplyn till det mest populära, och många gånger ses Sweet Lolitas med ett gosedjur i handen.

Som en kontrast till de andra mer barnsliga och söta varianterna av Lolitakulturen står Punk Lolitastilen. Här handlar det om en experimentell typ av stil som blandar tuffa punkinfluenser som nitar och skotskrutigt mönster med Lolita fashion, så pass att det ibland kan se rätt galet ut men då den stilfulla Lolita siluetten ändå skapar grunden till stilen blir det aldrig för rått.

Kodona betyder ”boystyle” och är den maskulina varianten av Lolita, inspirerad av viktorianskt killmode. Typiska prinsinspirerade byxor som når precis nedanför knäna kompletteras allt som oftast med någon typ av designdetalj som exempelvis spetsmuddar. Till dessa används herrblusar, knäsockor och höga hattar.