Kogal

Den japanska kulturen är färgrik och inspirerande på väldigt många sätt, så även landets modescen som bland annat får sin prägel satt av alternativa subkulturer, vilka bärs upp av den yngre generationen. Stilarna inom de olika japanska subkulturerna är varierande och oavsett det handlar om haute couture inspirerade kläder eller plagg i likhet med vad vi ser på den europeiska catwalken, är stilarna extrema och i någon form provokativa.

kogals

Kogalkulturen hade sin storhetstid på 90-talet och även om stilen tappat i popularitet de senaste decennierna är det dock fortfarande en flitigt sedd stil när det kommer till japanska ungdomars livsstil och mode. Stilen baserar sig på en klassiskt strikt skoluniform som piffas till med kortare och sexigare kjol, lössittande strumpor och en provokativ sminkning. Tjejerna (och även killar även om det främst är tjejer som anammar Kogalkulturen) har ofta färgat hår och bär sjalar, gärna från lyxmärket Louis Vuitton.

Namnet Kogal sägs komma från det japanska ordet ”kōkō” som på svenska betyder gymnasium (high school), men det finns även de som hävdar att namnet har sitt ursprung i ”ko” som är flicka eller barn på japanska. Inom Kogalkulturen finns även en använd slang som exempelvis det engelska slangordet för tjej, ”gal”, vilket tjejerna använder som benämning av sig själva.

Kogal som livsstil

kogalDessa tidigare nämnda subkulturer spelar en viktig roll i Japans urbana miljö, det handlar om en särskild typ av livsstil som inkluderar ett visst sätt att klä sig men även andra inslag som musik, litteratur och sociala aktiviteter. Kogallivsstilen förmedlas via allt från bloggar och sociala medier till nischade butiker och tv-program. Rent visuellt kan man lite enkelt beskriva en typisk ”kogal” som en solbränd Californiatjej med rejäla platåskor, minikjol och mängder av smink.

Oftast färgas håret blont och tjejerna bär alltid med sig flera accessoarer, många gånger från kända designers. Attityden är viktig och här handlar det om aningen kaxiga tjejer som står upp för sin stil och sina intressen. Shoppingen styr mycket av en Kogaltjejs liv, det spenderas stora summor pengar för att piffa upp garderoben på bästa möjliga Kogal-sätt. Det sociala livet är viktigt för Kogalanhängarna och är det inte tjejshopping runt omkring det populära butiks- och nöjeskvarteret shibuya-distriktet i Tokyo är det chatting på mobilen, en Kogal syns alltid med sin smartphone av senaste modell i handen.